Open source of closed source CMS, wat is het verschil?

Open source of closed source CMS, wat is het verschil?

Wie met Solvware in gesprek gaat, mag rekenen op een eerlijk advies. Zien wij dat een standaard softwarepakket prima aansluit op uw wensen? Dan vermoeien we u niet met weetjes over geavanceerde pakketten. Of een simpele open source oplossing.

Waarom over de snelheid van een sportwagen beginnen, als u maar een keer per week naar de supermarkt rijdt? Soms is de standaard goed genoeg. Zoals de open source CMS: een standaard contentmanagementsysteem waarmee u zelf uw website kunt beheren.

 

Wat is een standaard open source CMS?

Een open source CMS is een softwaresysteem waarvan de wijze van gebruik (de broncode) voor iedereen toegankelijk is en vrij te gebruiken. Deze software is en u kunt zelf aanpassingen verwerken. De enige kosten die u maakt, zijn voor de hosting. Dat is het huren van een stukje webruimte waar u de bestanden opslaat die uw website vormen. Ook betaalt u voor speciale extensies en de eventuele opzet van een webshop. Voorbeelden van standaard open source CMS-systemen zijn: WordPress, Joomla! en Magento Open Source.

 

De open source varianten:

WordPress

WordPress is een simpele populaire manier om uw eigen website te creëren, zonder veel kennis te hebben van programmeren. Bijna 1 op de 3 websites die u op internet vindt, zijn met WordPress gemaakt. Wordpress staat bekend om een grote community aan gebruikers, en vanwege het kunnen toevoegen van plugins met nieuwe functionaliteiten. Dat geeft u veel keuzes uit allerhande functies, zoals bijvoorbeeld het bouwen van een (eenvoudige) webshop.

 

Joomla!

Joomla! is net als WordPress een gratis te installeren open source CMS-systeem. Het grote verschil tussen die twee is dat WordPress zich meer richt op de gebruiksvriendelijkheid voor beginners. Joomla! vraagt iets meer inzicht om er goed mee overweg te kunnen.

 

Magento Open Source

Magento heeft twee versies: Magento e-commerce en Magento Open Source. Magento Open Source lijkt weer wat meer op WordPress en wordt dan ook gebruikt voor kleinere webshops en start-ups.

Naast de standaard open source CMS-systemen, zijn er ook closed source CMS-systemen.

 

Wat is een closed source CMS?

De naam zegt het al: het is een gesloten systeem. Het closed source CMS is ontwikkeld door softwareontwikkelaars, die het systeem volledig met een eigen code opbouwen. Deze code is niet zichtbaar of aan te passen door iemand anders dan de ontwikkelaar.

Binnen het closed source CMS zijn weer twee mogelijkheden:

  • Een standaardsysteem
  • Een maatwerksysteem

 

Wat is een standaard closed source CMS?

Bij aanschaf van een standaard closed source CMS, bent u geen eigenaar van de broncode, maar koopt u alleen een licentie (een maandelijks bedrag) om gebruik te mogen maken van een standaard, bestaand CMS.

Mogelijke nadelen ten opzichte van het open source standaardsysteem, zijn de kosten, het ontbreken van een wereldwijde community voor vragen en tips en de toegang tot de broncode voor bijvoorbeeld nieuwe plugins.

Het grote voordeel van een closed source CMS is dat het veiliger is! Omdat niemand anders iets met de broncode kan, is het geen makkelijk doelwit voor bijvoorbeeld hackers. Bovendien heeft u met een closed source CMS één centraal aanspreekpunt. Voor problemen belt of mailt u simpelweg de supportafdeling van de ontwikkelaar. Zij kennen het systeem van binnen en buiten en kunnen u gemakkelijk en snel helpen.

 

Wat is een maatwerk closed source CMS?

Ook hier geldt dat u investeert in de ontwikkelkosten voor uw eigen maatwerk software. Daarentegen kunt u de website exact inrichten zoals u wenst, zonder onnodige ballast. De bouw kunt u laten baseren op mogelijke toekomstige op- of afschaling, uitbreiding of wijziging, zodat uw site toekomstproof blijft! Uiteraard geldt ook hier dat de veiligheid top is, de code is uniek en niet aan te passen door anderen dan de softwareontwikkelaars. Met de steeds gehaaidere hackers een veilig gevoel.

Een behoorlijk relaas over alle mogelijkheden. Op zoek naar uw ideale CMS-systeem? Neem contact op met Solvware, dan sparren we eens bij een kop koffie!

 

Dit is de 4e blog van een series van 5 blogs. Iedere 2 weken wordt een nieuw blog geplaatst.

 

Weten wat voor u een slimme keuze is? Neem vandaag nog contact op! Neem vandaag nog contact op!

Gerelateerde onderwerpen

 

Tags:

Solvware Animatie - Uitleg Video


This will close in 0 seconds

Contact formulier

This will close in 0 seconds

Info aanvragen

This will close in 0 seconds