Wegwijs in het woud aan CMS-oplossingen
In een eerder blog las u over het nut van een CMS: het contentmanagementsysteem waarmee u de achterkant van uw website beheert. Nu zijn er diverse type CMS. Maar welk systeem kiest u voor uw business? En waarom?
We gaan in op de 3 meest voorkomende systemen:
- Een gratis open source standaard CMS, denk aan WordPress, Joomla! en Magento Open Source.
- Een betaalde standaard CMS-versie, denk aan Shopify en Magento e-commerce
- Een betaald custom CMS: maatwerk
-
Open source standaard CMS
Een website die gebouwd is met een open source CMS is ontwikkeld met gratis openbare software. De broncode (tekst en hoe je de software gebruikt) is voor iedereen vrijgegeven. Je kunt erin aanpassen zoveel als je wilt, zonder afhankelijk te zijn van je webontwikkelaar. Voorbeelden van standaard open source CMS-systemen zijn WordPress, Joomla! en Magento Open Source.
WordPress
Met WordPress kun je uit de voeten zonder veel kennis te hebben van programmeren of digitale weetjes. Het is een populair systeem om je eigen website mee te creëren. Bijna 1 op de 3 websites die je op het internet vindt, is met WordPress gemaakt.
Je kunt met WordPress een webshop bouwen, maar het systeem is er niet voor bedoeld en kent de nodige beperkingen. Wilt u een webshop starten, kies dan Shopify of Magento e-commerce. Dan heb je veel meer mogelijkheden!
Joomla!
Joomla is net als WordPress een gratis te installeren open source CMS-systeem. Het grote verschil tussen die twee is dat WordPress gebruiksvriendelijker is, en daarom vooral voor beginners een fijn systeem is. Voor Joomla! heb je iets meer inzicht nodig om er het maximale uit te halen.
Magento Open Source
Magento Open Source lijkt wat meer op WordPress en wordt dan ook gebruikt voor kleinere webshops en startups. Je kunt de software gratis installeren, je betaalt alleen voor de hosting (dat is het huren van webruimte waar je de bestanden opslaat die jouw website vormen), speciale extensies en de eventuele opzet van een webshop.
-
Betaald standaard CMS
Naast de standaard gratis open source CMS-systemen zijn er ook closed source CMS-systemen.
Bij aanschaf hiervan betaal je alleen voor het gebruik van het CMS-systeem. Je bent geen eigenaar van de broncode en je koopt dus alleen de licentie om gebruik te mogen maken van de software. De closed source CMS is ontwikkeld door softwareontwikkelaars, en volledig met eigen code opgebouwd. Deze code is niet zichtbaar en alleen aan te passen door de ontwikkelaar.
Magento e-commerce
Naast Magento Open Source, heeft Magento ook een betaalde variant: de (closed-source) e-commerce versie. Het e-commerce platform is bedoeld voor het bouwen van een webshop.
Hiervoor koop je dus een licentie, en is meer bedoeld voor gevorderden. Wil je een of meerdere, complexere webshops bouwen voor een groter bedrijf, dan is Magento e-commerce een goede partij!
Shopify
Shopify is, net als Magento e-commerce, een betaald closed source systeem en staat vooral bekend om de zeer uitgebreide servicemogelijkheden.
-
Custom CMS
Bij een custom CMS – het woord zegt het eigenlijk al- krijgt u een uniek systeem dat gebouwd is op basis van uw wensen.
In tegenstelling tot een betaalde of onbetaalde standaardoplossing, heeft de ontwikkelaar de vrijheid om buiten de standaard lijnen te werken. Dit geeft u ongelimiteerde mogelijkheden! Er wordt persoonlijk met u meegekeken naar de behoeftes van uw bedrijf, en alles wordt voor u zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Veilig, efficiënt en flexibel.
Welke keuze u ook maakt, het zal uiteindelijk afhangen van de kosten en de baten. Welke investering loont voor de langere termijn?
Vraag Solvware om een goed advies. Zodat u zeker de juiste keuze maakt.
Dit is de 2e blog van een series van 5 blogs. Iedere 2 weken wordt een nieuw blog geplaatst.
Weten wat voor u een slimme keuze is? Neem vandaag nog contact op! Neem vandaag nog contact op!
Gerelateerde onderwerpen
- Waarom maatwerksoftware voordelig kan zijn (maar soms ook niet)
- 5 redenen waarom gebruikers jouw applicatie downloaden (of subiet verwijderen)
- Besparen door automatisering? Er kan veel meer dan je denkt!
- Van concept naar klapper Zo ontwikkel je een succesvolle app